Je bént niet je diagnose!

Wanneer je een diagnose krijgt is dat ingrijpend en confronterend. Misschien kun je het nog niet geloven, probeer je het nog te ontkennen of voelt het juist als een opluchting doordat je weet wat er aan de hand is. Het kan je zwaar vallen en gevoelens van onmacht, verdriet en boosheid oproepen. Het overkomt je en je kunt er geen invloed op uitoefenen. Waar je wél invloed op hebt, is de manier waarop je ermee omgaat. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dat je een diagnose hebt, maakt namelijk niet dat jij de diagnose bént. Het is onderdeel van je leven en je draagt het met je mee maar het maakt joú als persoon niet anders. Je blijft jezelf. Op welke manier je hiermee omgaat, is voor iedereen anders. Dat maakt dat ieder het proces op zijn/haar eigen manier beleeft en ervaart.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Ondanks de belemmeringen die het leven met een chronische aandoening met zich mee brengt, weet ik uit eigen ervaring hoe waardevol het is om te kijken naar wat er wél is. Dit lag al voor een deel verankerd in mijn opvoeding; mijn ouders hebben mij altijd gestimuleerd om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om vanuit daar kansen te creëren die passen bij wie ik ben en het invulling te kunnen geven op een manier waarop dat bij MIJ past. Hierdoor ben ik altijd blijven dromen, hield ik vertrouwen, kon ik positief naar de toekomst kijken en heb ik mijn hart gevolgd. Zonder deze krachtige mindset, was ik ‘slachtoffer’ geworden en had ik nooit zo in het leven kunnen staan zoals ik dat nu doe. Al die ervaringen hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.

“Everybody wants happiness, nobody wants pain but you can’t have a rainbow without a little rain.”

Was het makkelijk? Nee, allesbehalve. Ik heb een hoop hindernissen moeten nemen maar zowel kleine als grote hindernissen zullen er altijd in je leven zijn. Mijn geduld, doorzettingsvermogen en veerkracht werden vaker dan gemiddeld op de proef gesteld. Iedere dag opnieuw blijf je zoeken naar de juiste balans. Kun je altijd positief zijn? Nee, uiteraard zijn er momenten waarop gevoelens van verdriet, onmacht en boosheid overheersen en je emotioneel bent. Ontladen is juist ontzettend zinvol, het heeft een helende werking en je hebt het nodig om los te kunnen laten. Door al deze gevoelens en emoties er te laten zijn en ze te omarmen, ontstaat er ruimte om los te laten en kom je juist in je kracht te staan.

Wanneer er binnen het gezin en de omgeving waarin je opgroeit ruimte is voor; -het delen van- emoties, denken in mogelijkheden en (durven) dromen over een toekomst op een manier zoals dat bij jou past, dan verrijkt dat je leven en kun je meer kansen voor jezelf creëren! Er is meer mogelijk dan je denkt. Door jezelf te zijn. Je bent meer dan je diagnose! 💛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.