Je kind leren omgaan met teleurstellingen

Niet krijgen waar je op gehoopt had, het verliezen van een wedstrijd of spelletje, een activiteit die je moet missen terwijl je je er zo op verheugd had, niet uitgenodigd worden voor een partijtje, net mis grijpen voor een speelafspraak met je vriend of vriendin, het gevoel hebben dat je er meer je best voor moet doen dan een ander… Allemaal teleurstellingen waar kinderen mee te maken kunnen krijgen in hun leven. Of het nu om een grote of kleine teleurstelling gaat, het is onderdeel van hun ontwikkeling dat ze hiermee leren omgaan.

Hoe gaat jouw kind om met teleurstelling?
Heeft je kind de neiging om lang te blijven hangen in emoties of lukt het hem/haar zelf om zich weer fijn te voelen? Wat zie en merk jij aan je kind en hoe reageer je hierop? Kinderen die lastig kunnen omgaan met teleurstellingen hebben meestal een verminderd zelfvertrouwen. Ze denken dat het aan hen ligt, hebben last van faalangst of weten niet goed hoe ze zich weer fijn kunnen voelen na een teleurstelling. Dit kunnen kinderen leren door de ervaringen die ze opdoen en met de ondersteuning van ons als ouder/opvoeder.

Wat kun je doen als ouder(s)?
Wanneer zich een situatie voordoet waarbij jouw kind teleurstelling, verlies of frustratie ervaart. Geef je kind dan de kans om emoties toe te laten, te voelen en uit te spreken. Leer hem/haar om te aanvaarden dat iets anders loopt dan hij/zij wenst en stimuleer je kind om door te zetten. Dat versterkt het zelfvertrouwen en de veerkracht van je kind waardoor het emoties beter kan reguleren en zichzelf later bij tegenslag of verlies gemakkelijker kan herpakken. Hieronder staan tips & adviezen die helpen om jouw kind te leren omgaan met teleurstellingen.

Tips waarmee je jouw kind leert omgaan met teleurstellingen

 1. Geef je kind de ruimte om te balen van zijn/haar teleurstelling. Probeer het gevoel van je kind, hoe goedbedoeld ook, niet te ontkrachten door meteen over te gaan op liefdevolle aanmoediging of door te zeggen wat er wel goed ging. Laat het er echt even zijn zodat je kind zijn/haar gevoel en emoties kan toelaten.

 2. Heb even aandacht voor de teleurstelling van je kind én praat er samen over. Stel je kind vragen als een soort reflectie op de situatie en zijn/haar gevoel. Hierbij kun je denken aan vragen als; “Hoe zou je het graag gewild hebben?” of “Waar baal je het meeste van?” Het lucht op voor je kind om erover te praten doordat het zich kan uitspreken over de frustratie en teleurstelling die het voelt.

 3. Geef je kind de erkenning en het begrip wat hij/zij op dat moment nodig heeft. Omschrijf wat je ziet en toon begrip voor zijn/haar situatie. Laat je kind praten over wat het voelt en waar in het lichaam hij/zij het voelt. Dit zorgt voor meer bewustwording over eigen emoties en het lichaamsbewustzijn waardoor ze het gaan herkennen. Zichzelf steeds beter leren kennen en voelen wat ze op zo’n moment nodig hebben.
  Op een rustiger moment kun je hier eventueel nog op terug komen om samen met je kind dingen te bedenken die hem/haar helpen om zich na zo’n moment weer fijner te voelen.

 4. Daarna kun je jouw kind helpen en aanmoedigen om door te zetten, ook als het even niet lukt. Door samen met je kind te kijken wat wél lukt, haalbare doelen te stellen en/of helpende gedachten te bedenken die hem/haar de kracht geven om door te zetten! Voorbeelden van helpende gedachten zijn:
  – “Ook al vind ik het moeilijk, ik blijf het proberen!”
  – “Wat ik nu nog niet kan, kan ik leren.”
  – “Ik vertrouw erop dat het steeds beter gaat.”
  – “Ik kan opnieuw beginnen.”
  – “Fouten maken hoort bij leren en oefenen.”

 5. Laat zelf als ouder ook zien als je ergens van baalt of teleurgesteld over bent én hoe je daarmee omgaat. Wees het voorbeeld voor je kind, van jou leren ze het meest! Vraag jezelf af hoe jij omgaat met tegenslag, verlies of teleurstelling? En wat geef jij aan je kind mee?
  Het kan soms overweldigend zijn en voelen als een grote verantwoordelijkheid. Het is een spiegel voor jezelf en kan confronterend zijn doordat je (nog) bewuster gaat opvoeden. Zie het als een mooie kans om je kwetsbaar op te stellen, over jezelf te leren en te groeien in het ouderschap.

  Liefs Nicolette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.