Kindertekeningen lezen en begrijpen…

Kindertekeningen leren lezen en begrijpen, dat klinkt mij als muziek in de oren! Dat zou mij meer kunnen vertellen over de belevingswereld van een kind, zó waardevol. Daardoor kan ik een kind nog beter begrijpen en ondersteunen….

Na het webinar over de training ‘kindertekeningen lezen en begrijpen’ ontwikkeld door Eveline Ruitenberg, was ik meteen enthousiast en verrast over de mogelijkheden die het biedt wanneer je daadwerkelijk kindertekeningen kunt lezen en begrijpen.

Tijdens de coachsessies gebruik ik diverse creatieve werkvormen en kan ik op een positieve, laagdrempelige manier in gesprek gaan met een kind. Kindertekeningen is één van die werkvormen. Ik laat kinderen tekenen of schilderen en zij gebruiken daarbij verschillende materialen (zoals u wellicht gezien heeft bij eerdere posts op social media). Door het volgen van deze training kan ik het specifieker gaan inzetten zodat ik nóg beter kan aansluiten bij de hulpvraag en de behoeftes van een kind.

Eveline vertelde: “Kinderen tekenen onbewust maar niet toevallig.” Deze zin vind ik allesomvattend. De vormen en de kleuren die een kind gebruikt, de symboliek. Ze vertellen iets over de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt of welke wens of verlangen een kind heeft. En ook in welke hoek een kind iets tekent, maakt wel degelijk verschil en hoe alle elementen weer samen komen in de tekening.

Deze oprechte nieuwsgierigheid en interesse naar hoe een kind de wereld om zich heen ervaart en beleeft, wat hem/haar bezighoudt en wat een kind daarin nodig heeft, spreekt mij enorm aan als kindercoach, pedagogisch medewerker en moeder van twee jonge kinderen. Met veel toewijding start ik deze training en kijk ik uit naar wat ik allemaal ga leren. Het voelt als een mooie aanvulling op de coachsessies met de kinderen en vormen een ware verrijking voor degenen uit hun (directe) omgeving die hen ondersteunen.

Stralende groet, Nicolette

Je bent niet je diagnose

Je bént niet je diagnose!

Wanneer je een diagnose krijgt is dat ingrijpend en confronterend. Misschien kun je het nog niet geloven, probeer je het nog te ontkennen of voelt …
Lees meer
girl, portrait, woman

Gun jezelf selfcare momenten!

Op dagelijkse basis bewust momenten voor jezelf creëren waarop je even kunt ontspannen en tot jezelf kunt komen is mega fijn en belangrijk. Terugkerende activiteiten …
Lees meer