Lichamelijke klachten bij hooggevoelige kinderen

Een verlegen meisje die moeite had om ruimte in te nemen. In de kleuterklas niet om een andere kleurpotlood durven vragen. Liever onzichtbaar zijn en zichzelf terugtrekken. Moeite om in contact met anderen te zijn en om zich te uiten. Intuïtiever en gevoeliger zijn waardoor ze meer dingen dan anderen opmerkt in haar omgeving zoals energieën of emoties van anderen. Snelle opbouw van spanning in haar lichaam. Alles intenser beleven en gevoeliger voor angsten. Dat meisje was ik!

Waar ik op jonge leeftijd logischerwijs nog geen besef van had was dat de lichamelijke klachten die ik ervaarde, indirect te maken hadden met de hooggevoeligheid die ik bezit. Ik voelde me altijd anders en had minder energie dan anderen. Van mijn vijfde tot mijn tiende jaar had ik problemen met mijn gehoor, alsof ik me als het ware onbewust had afgesloten voor mijn omgeving. Je zou kunnen zeggen dat de prikkels heftiger waren dan ik als kind kon (ver)dragen. De lichamelijke klachten stapelden zich op…

Kinderen die hooggevoelig zijn ervaren vaak terugkerende lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn/migraine, buikpijn, darmklachten, spierpijn, vermoeidheid, drukte in het hoofd, moeite met in slaap komen. Ook kunnen ze gevoeliger zijn voor allergieën. Bij overprikkeling kan het ervoor zorgen dat ze woede uitbarstingen of driftbuien krijgen.

HSP, oftewel hooggevoeligheid, is een hele mooie eigenschap maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Je kind kan een bepaalde eenzaamheid ervaren doordat alle prikkels, indrukken en energie extra sterk bij hem/haar binnenkomen én ook langer in het hoofd blijven hangen. Het gevoel hebben dat je leeg loopt, je niet krachtig voelen, je gemakkelijk aanpassen aan anderen en een lager zelfbeeld worden ook veel gezien bij hooggevoelige kinderen.

Belangrijk is dat jouw kind leert wat hij/zij nodig heeft om zich optimaal te voelen, weet hoe het zich kan afsluiten en omgaan met al deze prikkels van buitenaf. Als ouder(s) is het fijn om te weten waarmee jij jouw kind kunt helpen en hoe je er zelf het beste mee kunt omgaan. Ik kan jullie hierbij helpen. Voel je vrij om contact op te nemen!

Herken jij jouw kind in het verhaal? Heeft je kind terugkerende lichamelijke klachten die lastig te verklaren zijn?

Lichamelijke klachten willen ons áltijd iets vertellen. Ze vragen ergens aandacht voor!

Liefs Nicolette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *