Sociale situaties en hooggevoeligheid

Situaties die plaatsvinden in een groter gezelschap, kunnen vooraf al spanning opleveren voor je kind. Het niet goed weten wat het kan verwachten en wat er gaat gebeuren kan je kind nog niet goed overzien. Dit kan zorgen voor onrust en/of gemengde gevoelens om ergens naar toe te gaan of aan deel te nemen. Van tevoren kan je kind mogelijk ook lichamelijke ongemakken ervaren door het opbouwen van de spanning in het lichaam. Zeker wanneer om een grotere gebeurtenis gaat.

Gevoeligheid in sociale situaties zie je terug in:
– het langer moeten wennen aan bezoek.
– langer nodig hebben om zich ergens anders thuis te voelen.
– het lastig vinden wanneer alle aandacht op hem/haar gericht is, ook als dat positieve aandacht is.
– het idee hebben dat ze door anderen in de gaten worden gehouden.
– niet in grote groepen willen zijn en/of zichzelf sneller terugtrekken.

Hoe kun je jouw kind hierin ondersteunen?

Voorbereiden op wat er komen gaat is heel belangrijk, daarin kun jij als ouder informatie geven en de situatie schetsen en kan je kind vooraf vragen stellen. Ook kun je met je kind afspraken maken over wat het kan doen wanneer het zich niet fijn voelt of even met je wilt praten zonder gezelschap erbij. Dit geeft houvast en vertrouwen. Zo leert je kind steeds beter met sociale situaties omgaan en ontdekt het wat hem/haar helpt zich fijner te voelen in groter gezelschap. Afhankelijk van de leeftijd kun je jouw kind laten mee denken over een oplossing. Het zal je verrassen hoe goed je kind zelf kan aanvoelen wat hem/haar helpt.

Grote gezelschappen zijn vaak intens door alle prikkels die via de zintuigen binnenkomen, het kan ze uitputten. Je kind zal daarna de behoefte hebben om even tot rust te komen. Het is fijn als daar de ruimte voor is zodat het kan ontprikkelen en de mogelijkheid krijgt om alle prikkels te verwerken die het heeft opgedaan. Zo geef je jouw kind de tijd om weer even helemaal tot zichzelf te komen. 

Veel liefs Nicolette

Geef een reactie